Inloggen
Offertelijst
Neem contact op +31(0)26 370 6830

Pneumatiek

Pneumatiek

Pneumatiek | Onze pneumatologen staan voor u klaar!

 

Pneumatiek (Afgeleid van het Griekse: πνε?μα pneuma) is een energievorm waarbij samengeperste lucht (perslucht) de energie overdracht verzorgt.

 

De perslucht die de pneumatiek bediend wordt meestal opgewekt door compressoren die op een centraal punt van de fabriek of installatie staat (compressor ruimte) en wordt verdeeld door een leidingwerk naar de verschillende applicaties (Pneumatisch bediende machines of processen).

 

Voordelen van pneumatiek

De perslucht die gebruikt wordt in de pneumatiek is eenvoudig op te slaan in een drukvat en heeft relatief lage aanschafkosten. Pneumatische componenten zijn eenvoudig opgebouwd en zijn daarmee zeer betrouwbaar in gebruik.

 

Met pneumatiek is het zeer eenvoudig om een lineaire beweging  te realiseren door cilinders met een stuurventiel.

 

Het installeren van pneumatiek is eenvoudig, zeker ten opzichte van elektrische systemen en zijn veel bedrijfszekerder in vochtige applicaties (voedingsmiddelen industrie). Speciaal hiervoor heeft Ebora in samenwerking met Festo de Pneumapole ontworpen.

 

Pneumatiek is eenvoudig geschikt te maken voor toepassing in explosie gevaarlijke ruimten (Atex)

 

Pneumatisch gereedschap is vaak lichter dan de elektrische tegenhanger.

 

Nadelen van Pneumatiek

Perslucht voor pneumatiek is een relatief dure energievorm omdat het samenpersen van de perslucht veel elektrische energie kost.

 

De afblaas van de pneumatiek componenten kan geluidshinder veroorzaken. Elektrische cilinders werken ook veel stiller dan pneumatische en worden veel vaker ingezet bij machines waar mensen aan de machine moeten werken.

 

Perslucht lekkages worden vaak genegeerd omdat "lucht" toch gratis is, maar dat geldt zeker niet voor perslucht! De in de pneumatiek gebruikte perslucht dient na de compressor behandeld te worden om condensaat, vuildeeltjes en olie er uit te halen voor de pneumatiek. Dit kost veel elektrische energie.

 

Positioneren van een cilinder met pneumatiek is aanmerkelijk moeilijker en vaak onnauwkeuriger dan met elektrische oplossingen.

 

Pneumatiek componenten

Enkele pneumatische componenten die onder pneumatiek vallen zijn:

 

Ventielen:

 

Cilinders:

 

Luchtverzorging:

 

Fittingen:

 

Overige:

  • Vacuum generatoren
  • Zuignappen
  • Luchtslang
  • Pneumatische grippers
  • Druksensoren, flowsensoren
  • Pneumatisch gereedschap

 

Gangbaar is dat de compressor een druk van 8 bar genereert en dat deze persluchtdruk gereduceerd wordt op de locatie waar de pneumatiek wordt toegepast naar 6 bar. De luchtdruk bepaalt de kracht van het pneumatische component en de flow bepaalt de snelheid waarmee het pneumatische component beweegt.

 

Omdat perslucht relatief duur is, is het zaak er zo min mogelijk van te gebruiken. Ebora kan u helpen dit te verwezenlijken. Bijvoorbeeld als u een pneumatische cilinder heeft die een hefbeweging uitvoert. De slag naar boven gaat tegen de zwaartekracht in waardoor er meer kracht nodig is naar boven dan naar beneden. Door de cilinder met twee verschillende luchtdrukken te bedienen kan er een behoorlijke besparing per slag bereikt worden. We rekenen u graag voor wat dit voor u kan betekenen en wat de terugverdien tijd zal zijn van de extra pneumatiek componenenten.

 

Ebora levert vele merken pneumatiek, waaronder Festo, John Guest, SMC Pneumatics, Camozzi, Norgren, Emerson (Bosch Rexroth, Aventics) etc.

 

Onze Pneumatologen (medewerkers met een gedegen pneumatiek opleiding en jaren ervaring in de pneumatiek) kunnen u goed adviseren over de toe te passen pneumatiek voor uw applicatie, machine, proces of pneumatisch systeem. Ook als u meer uitleg wenst over de pneumatiek symbolen vragen wij u contact op te nemen. We kunnen zelfs een basis pneumatiek opleiding verzorgen bij u op het bedrijf.

 

Voor onze grotere pneumatiek klanten waaronder paneelbouwers en collega bedrijven kunnen wij een korte basistraining Pneumatiek verzorgen zodat men een goede gesprekspartner is voor hun klanten en ons van de juiste informatie kunnen voorzien bij aanvragen.

 

Tevens kunnen wij u bestaande afname op actualiteit beoordelen. Vaal is het zo dat de gebruikte pneumatiek componenten al jaren worden gebruikt en er daarom weer voor dezelfde materialen wordt gekozen bij nieuwbouw. Veelal zijn er echter veel moderne uitvoeringen beschikbaar welke vaak veel goedkoper zijn door modernere productie methoden. Laat ons zo vroeg mogelijk meedenken als het gaat om pneumatiek!

 

Of het nu een algemene pneumatiek of een pneumatische cilinder is en of het nu van pneumatiek Festo of Metal Work of Camozzi moet zijn, Ebora kan u verder helpen.

Neem contact op!

+31(0)26 370 6830

Vraag een account aan!

info@ebora.nl

Neem contact op!

info@ebora.nl

Vraag een account aan!

+31(0)26 370 6830

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen