Inloggen
Offertelijst
Neem contact op +31(0)26 370 6830

Plaatafsluiters

Plaatafsluiters
Plaatafsluiters

Meskant Plaatafsluiters

Plaatafsluiters standaard of speciaal

Plaatafsluiters zijn er in allerlei soorten en maten en worden vaak als special geleverd. Ebora heeft ongetwijfelt een passende oplossing voor u. Staat de juiste Plaatafsluiters er niet tussen, neem dan s.v.p. even contact met ons op.

 

Hand of hevelbediende, elektrisch of pneumatisch bediende plaatafsluiters (ook wel schuifafsluiter , meskantplaatafsluiter of mesafsluiter genoemd) in RVS, Staal, Gietijzer met verschillende materialen voor klepblad en dichtingen.


Wat is een plaatafsluiter?

Een plaatafsluiter is een afsluiter waarbij een plaat met behulp van een spindel in de baan van het stromende medium wordt geschoven om de doorstroming te doseren, regelen of af te sluiten Dit type afsluiter past men doorgaans toe bij grotere leiding diameters en bij moeilijkere media als poeders, slurry en afvalwater. Meskant-plaatafsluiters hebben een korte inbouwlengte en betrekkelijk weinig weerstand, in geopende positie wordt de doorstroming nauwelijks beïnvloed en heeft u een lage drukval. Bij de keuze van de plaatafsluiter is het belangrijk te kijken of er voor enkelzijdig of dubbelzijdige afdichting wordt gekozen.

Voorraad
Merken
Dichting
Filter
Pagina 1 van 3 (49 resultaten)
 • 1
 • 2
 • 3
Weergave:
Sorteren:
OMHULSEL HANDWIELAFSL DIA 64-127 GROEN
Artikelnummer: AC-148665
Weergave:
Sorteren:
Pagina 1 van 3 (49 resultaten)
 • 1
 • 2
 • 3
Filter

Plaatafsluiters

Plaatafsluiter

 

In verband met de machinerichtlijn 2006/42/EG worden alle geautomatiseerde plaatafsluiters door Ebora geleverd met beschermkappen. Indien uw meskantplaatafsluiter wordt toegepast in onbereikbare ruimten kunnen wij op speciaal verzoek zonder deze beschermplaten leveren.

 

Plaatafsluiter gemaakt voor montage tussen flenzen volgens EN 1092-1 Type 11 Vorm B - PN10. Flenzen ANSI 150 op aanvraag. 

 

Vanwege hun ontwerp worden plaatafsluiters vaak ook schuifafsluiter, messchuiven, meskant-plaatafsluiter, schuifkleppen, roterende kleppen of spadekleppen genoemd. Deze plaatafsluiters zijn vergelijkbaar met deze schuifafsluiters en kunnen worden gebruikt voor vergelijkbare toepassingen.

 

De bediening van de plaatafsluiter kan zijn:

 

Onze EBWGE en EBWEB meskant plaatafsluiters zijn zo geconstrueerd dat men ze beide kunnen worden uitgevoerd met dezelfde bedien elementen. Dit ontwerp stelt de klant in staat om de bediening zelf te veranderen.

 

Voor welke media worden plaatafsluiters vaak toegepast?

 

De plaatafsluiter is voor vele media te gebruiken, maar het is altijd raadzaam advies in te winnen over het gebruik of eventuele extra opties die de levensduur kunnen verlengen. Niet geschikt voor stoom.

 • Vloeistoffen en verontreinigde media die vezels bevatten
 • Viskeuze media
 • Slurry, blubber en mest
 • Baggerslib, rioolslib en teerzand
 • Rioolwater, vervuild water en afvalwater
 • Bio massa
 • Stroperige media
 • Papier(pulp)
 • Bulk- en stortgoed, zoals poeders en granulaten
 • Zand, grind, gips en cement 
 • Aardappelschillen, eierschillen en slachtafval

 

Kenmerken van onze plaatafsluiters

 

Behuizing meskantplaatafsluiter

GG-25, gegrond en polyester gecoat (190 °, 20 min gebakken) of roestvrij staal 1.4408. Totale lengte volgens EN 558-1 serie 20.

 

Plaatafsluiter zitting afdichtingen

Afhankelijk van de versie, metalen afdichting of zachte afdichting met NBR-, EPDM-, FKM-, siliconen- of PTFE-afdichting

 

Metaalafdichting

De metaaldichting is in vele applicaties goed toepasbaar waarbij een kleine lekkage geen problemen geeft. Geschatte lekkage: 0,5%-1,5% van de Kv waarde bij vloeibare en laag visceuze media. Tevens bij hogere mediumtemperaturen. Wij vragen u contact op te nemen om de applicatie door te spreken.

 

NBR

Dit is een veerkrachtige afdichting die wordt gebruikt in vloeistoffen die vetten of oliën kunnen bevatten bij temperaturen van -25 °C  en 90 °C. (geschikt voor niet-bevroren media)

 

EPDM

Dit is een veerkrachtige afdichting die in vele toepassingen wordt gebruikt voor waterige media met een temperaturen tussen de -35 °C  en 120 °C. Het kan ook worden gebruikt met schurende middelen. (geschikt voor niet-bevroren media)

 

FPM

Geschikt voor corrosieve toepassingen en continu hoge temperaturen. Wij vragen u contact op te nemen om de applicatie door te spreken.

 

SILICONEN

Hoofdzakelijk gebruikt in de voedingsindustrie en voor farmaceutische producten met temperaturen niet hoger dan 200 °C. Wij vragen u contact op te nemen om de applicatie door te spreken.

 

PTFE

Geschikt voor corrosieve toepassingen en pH tussen 2 en 12. Geschatte lekkage: 0,5% van de Kv waarde bij vloeibare en laag visceuze media

 

Stopbuspakking van de meskant plaatafsluiters

3-delige pakkingset, standaard:
1x synthetische vezel, PTFE-gecoat, PTFE / olievulling
1x randversterkte (Kevlar®) pakking
1x NBR-, EPDM- of FKM-ring (bulkmateriaal op aanvraag)

 

Andere pakkingstypen zijn beschikbaar, bijvoorbeeld:

 • X-ring
 • Randversterkte afdichting
 • koperen pakking
 • RVS afdichting

 

Schuif plaat (mes)

Materiaal: roestvrij staal 1.4307 of 1.4404

Andere plaat versies zijn beschikbaar, bijvoorbeeld:

 • gehard
 • gepolijst
 • MPF-gecoat: anti-klevend en zeer goed bestand tegen zuren en chemicaliën


Spindel

Dubbele lageras. Het schuifblad (dus plaatschuif) wordt alleen aan het einde van het sluitproces tegen of op de afdichting uitgevoerd, dus geen slijpen tijdens het afstelproces en dus een lager koppel. Het klepblad werkt als een mes en kan media gedeeltelijk snijden, waarvan de termen messenschuif of spadeschuiver worden afgeleid.
Materiaal: roestvrij staal 1.4305 of 1.4404.

 

Lek-rate

Houd er rekening mee dat een lek-rate van 0,4% van de Kv-waarde te verwachten is voor metalen afsluitende plaatafsluiters (media met lage viscositeit).

 

Plaatafsluiter uitvoeringen

 • Enkelzijdig dichtende plaatafsluiters
  Deze uitvoering wordt vaak ingezet voor afvalwater, poeders, mest en slachtafval
 • Dubbelzijdig dichtende meskantplaatafsluiter
  De dubbelzijdige dichting wordt gekozen in gesloten systemen waarbij de druk van beide kanten kan komen. Ze zijn onafhankelijk van de druk-richting. Geschikt voor afvalwater, vervuild water
 • Plaatafsluiters met een deflector om bij abrasieve media de doorstoming te leiden naar het midden van de doorgang om zoveel mogelijk de slijtage te voorkomen. Toe te passen bij o.a. cement, zand, grind, gips, pekel, schurende media, granulaten en bulktransport.
 • Plaatafsluiters met doorlopende plaat, dubbelzijdig dichtend.
  Deze meskantplaatafsluiter worden toegepast in systemen waarbij men de dode ruimten in de open stand wil minimaliseren (Bijvoorbeeld de papierindustrie) en daardoor de dichtingen beter kan beschermen.

 

 

Gangbare (speciale) plaatafsluiter opties:

 • Extern drukvat om een failsafe functie te creëren (sluiten of openen) bij uitval van de perslucht.
 • Eindschakelaars voor de open/dicht standen van de plaatafsluiter. Zowel als mechanische schakelaar als inductieve naderingsschakelaar.
 • meskantplaatafsluiters geheel in roestvaststaal uitgevoerd (dus ook de opbouw)
 • Elektro pneumatische klepstandsteller positioner
 • V-poort voor regelapplicaties
 • Deflector voor abrasieve media
 • Spindelverlenging
 • Mechanische stops
 • Vergrendelingen
 • Handmatige noodbediening
 • Magneetventiel
 • Spoelinrichting waarbij via gaten in de body de klepzitting schoon gespoeld kan worden.

 

Pneumatisch bediende plaatafsluiter met fail-safe functie

Bij het verpompen van vloeistoffen en poedervormige media met vezelcomponenten, stroperige media, afvalwater, rioolslib of voedsel, zijn mesafsluiters de eerste keuze voor het afsluiten van mediastromen. Door gebruik te maken van enkelwerkende pneumatische aandrijvingen met veerteruggang, geldt dit nu ook voor veiligheidstoepassingen met een veilige toestand OPEN of DICHT.

 

De plaatafsluiters met fail-safe functie zijn voorzien van enkelwerkende, pneumatische aandrijvingen met veerteruggang. Gecoördineerde veerpakketten in de aandrijvingen zorgen ervoor dat de meskantplaatafsluiter ook bij viskeuze of pasteuze media betrouwbaar hun eindposities bereiken. Afhankelijk van de toepassing kunt u kiezen tussen veerkracht sluiten (failsafe sluitend) of veerkracht openen (failsafe openend).

 

Door de directe montage vormen plaatafsluiter en pneumatische aandrijving een compacte en functionele eenheid. Nadat de meskantplaatafsluiter in de leidingen is gemonteerd en de stuurleidingen zijn aangesloten, zijn de schuifafsluiters direct klaar voor gebruik. Zijbeschermingsplaten bieden de nodige bescherming tegen onbedoeld contact, zodat gemakkelijk kan worden voldaan aan de eisen van de Machinerichtlijn 2006/42 / EG.

 

Afhankelijk van de gebruiksomstandigheden kunt u kiezen tussen een enkelzijdige plaatafsluiter met een eendelige monoblokbehuizing of dubbelzijdige plaatafsluiter met een tweedelige schroefbehuizing. De behuizingen zijn gemaakt van grijs gietijzer GG-25, waarvan de hoogwaardige polyestercoating in 20 minuten permanent wordt ingebakken bij een temperatuur van 190 ° C. Als alternatief zijn de meskantplaatafsluiter ook leverbaar in RVS 1.4408.

 

De klepbladen van roestvrij staal 1.4301 of 1.4401 dichten betrouwbaar af tegen de zittingafdichtingen van NBR. De eenzijdige afdichtingsschuif kan ook worden voorzien van afdichtingen van EPDM, FKM, PTFE of met een metalen afdichting, zodat voor vrijwel alle toepassingen en stromingsmedia een geschikt afdichtingsmateriaal beschikbaar is.

 

De flensafmetingen van de meskant plaatafsluiter EBWG, die standaard leverbaar zijn van DN50 t/m DN400, zijn voor flenzen gedimensioneerd volgens PN10 EN1092-1. Maar ook voor grotere nominale doorlaten of flenzen volgens PN16, ANSI150 of speciale flenzen zijn er bijpassende meskantplaatafsluiter in het programma. De inbouwlengtes komen overeen met de specificaties van de EN558-1 rij 20 norm.

 

Naast de hier beschreven bedieningsvariant zijn de plaatafsluiters ook leverbaar met handwiel, handhendel, kettingwiel, elektrische aandrijving, hydraulische aandrijving of pneumatisch dubbelwerkend. Voor veiligheidstoepassingen kan de pneumatische aandrijving ook worden uitgerust met een persluchtketel, die een gecontroleerde benadering van een veiligheidspositie mogelijk maakt als de persluchttoevoer uitvalt (Failsafe gesloten, failsafe geopend).

 

Meskantplaatafsluiter om te regelen of doseren met digitale klepstandsteller

Voor deze toepassing kunnen we de meskant plaatafsluiter voorzien van een V-vormige doorgang zodat de doorstroming nauwkeuriger geregeld kan worden. Natuurlijk kunnen we de geautomatiseerde plaatafsluiters, elektrisch of pneumatisch, voorzien van een positioner voor de juiste stand van de plaat. De positioner wordt afgesteld en getest geleverd, klaar voor gebruik.

 

Waar worden plaatafsluiters toegepast?

 • Pulpindustrie
 • Mijnbouw
 • Silo lediging
 • Papierindustrie
 • Biogasproductie
 • Afvalwaterbehandeling
 • Rioolwater behandeling
 • Slachterijen 
 • Onder silo’s
 • Drainage systemen

 

Tip:

Een defecte plaatafsluiter is niet moeilijk te repareren, maar nog makkelijker te voorkomen. Deze problemen worden meestal veroorzaakt door ophoping van mineralen, dus u moet uw meskantplaatafsluiters om de paar maanden volledig sluiten en openen om mogelijke problemen op te lossen.

Neem contact op!

+31(0)26 370 6830

Vraag een account aan!

info@ebora.nl

Neem contact op!

info@ebora.nl

Vraag een account aan!

+31(0)26 370 6830

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen