Inloggen
Offertelijst
Neem contact op +31(0)26 370 6830

Rubber compensatoren en vacuüm.

Rubber compensatoren en vacuüm.
Geplaatst op 15-3-2023 door Frank Schiere

Rubber compensatoren en vacuüm.

Door temperatuursveranderingen hebben metalen, net zoals andere materialen, de eigenschap om uit te zetten of te krimpen. Als een leiding in een installatie is bevestigd aan apparatuur of vastgeklemd is in een gebouw constructie kan dit tot problemen leiden. De leidingen kunnen vervormd raken, er kunnen beschadigingen ontstaan bij aansluitpunten of aftakkingen en zelfs eventuele verankeringen aan het gebouw kunnen beschadigd raken.

Om dit probleem te voorkomen kunt u gebruik maken van een compensator, ook wel expansiestuk genoemd. Een compensator, zoals het woord al doet vermoeden, compenseert de verschillende krachten die normaal op de bevestigingspunten komen. Bij Ebora zijn er twee verschillende soorten compensatoren verkrijgbaar namelijk de metalen compensator en de rubber compensator.

Rubber compensator

De rubber compensator wordt voornamelijk geleverd met flenzen, maar een versie met draadeinden is ook mogelijk. De balg van de rubber compensator kan uit verschillende soorten rubber bestaan. De keuze voor welk rubber is voornamelijk afhankelijk van het medium dat door de leiding stroomt. De temperatuurbestendigheid van de rubber compensator ligt wel een stuk lager dan de metaal compensator. -30°C tot ongeveer 120°C afhankelijk van het gekozen rubber. Ook is rubber aan natuurlijke veroudering onderhevig.

De voordelen van een rubber compensator zijn o.a.

  • Korte inbouwlengte
  • Goede trillings- en geluidsisolatie
  • Makkelijk te monteren



Rubber compensator en Vacuüm

Bij de kleine maten rubber compensatoren is het rubber meestal stug genoeg om in te kunnen zetten bij volledig vacuüm. Bij de Roodring compensatoren ERV-R van Elaflex zijn de standaard compensatoren in de maten DN32, DN40 en DN50 al toepasbaar in volledig vacuüm.

Bij de grotere maten is een vacuümspiraal of vacuümring noodzakelijk, afhankelijk van de gewenste onderdruk.

Wat is een Compensator Vacuümspiraal?

 Compensator Vacuümspiraal

Een roestvaststalen vacuümspiraal is een spiraal ter ondersteuning van de balg zodat deze niet door het vacuüm naar binnen kan worden gezogen. Het aantal wikkelingen en de draaddikte is afhankelijk van de diameter van de compensator. De steunspiralen kunnen ook gemakkelijk na levering geïnstalleerd worden. Er is geen beperking van de toegestane werkdruk wel wordt het bewegingsbereik beperkt tot ca. 50 %. Ook voor de rubber compensatoren met binnenbus dient er bij vacuüm een spiraal of ring gemonteerd te worden. Meestal worden de vacuümspiralen in de kleinere maten toegepast tot ca DN300 en voor lager vacuüm. Als de onderdruk het toelaat is de vacuümspiraal een goedkopere oplossing dan de vacuümring.

Wat is een Compensator Vacuümring?

 Compensator Vacuümring

De vacuümring is er in twee uitvoeringen: De open ring en de in elkaar geschroefde steunring.

De roestvaststalen open steunring is er voor de maten DN125 – 600. De steunringen kunnen eenvoudig na levering gemonteerd worden en er is geen beperking van de toegestane werkdruk. Wel wordt het bewegingsbereik beperkt tot ca. 50 %.

Bij de rubber compensatoren met een PTFE lining is de vacuüm support ring ook bekleed met PTFE. De witte PTFE is de standaard, maar het is ook als elektrisch geleidend PTFE materiaal verkrijgbaar in zwart.

De vacuüm geschroefde RVS steunringen worden met name op de grotere compensatoren van DN45- tot DN1000 toegepast. Er is geen beperking van de toegestane werkdruk wel wordt het bewegingsbereik beperkt tot ca. 50 %.

Compensator Vacuumring geschroefd

Hieronder de tabel voor vacuüm toepassingen van de ERV-R compensatoren. Hierin kunt u bijvoorbeeld zien dat voor de maat DN125 en DN150 u met de standaard compensator 300 mbar onderdruk mag hebben. Wenst u een hoger vacuüm dan kunt u gaan voor de vacuümspiraal (VSD) of de vacuümring (VSR). Waarbij de vacuümspiraal de goedkoopste oplossing is.

Compensator vacuum tabel

Alle gegevens gemeten met nieuwe compensatoren bij kamertemperatuur op standaard inbouwlengte met niet zwellende media. Voor zwellende media dient rekening gehouden te worden met een veiligheidsfactor. Een gecomprimeerde inbouw verbetert de vacuümbestendigheid vermeld in de tabel. Bij de maximaal toegelaten uitrekking (L max.) daalt de toegelaten onderdruk met 50 %. Gebruik hiervoor vacuüm steunspiralen en -ringen.

 

Neem contact op!

+31(0)26 370 6830

Vraag een account aan!

info@ebora.nl

Neem contact op!

info@ebora.nl

Vraag een account aan!

+31(0)26 370 6830

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen