Inloggen
Offertelijst
Neem contact op +31(0)26 370 6830

Erik's blog | Is een kijkglas onderhevig aan slijtage?

Geplaatst op 3-12-2019 door Frank Schiere

Hieronder het antwoord op die vraag: Slijt een kijkglas?

  • We gaan even uit van het meest toegepaste geharde borosilicaatglas. In het diagram is uiteengezet hoeveel millimeter het glas per maand aan de mediumzijde slijt. Afhankelijk van de temperatuur en pH-waarde. Zo zal een kijkglas dat is voorzien van borosilicaatglas en wordt gebruikt in een toepassing waarbij het medium 170°C is en een pH-waarde van 10 heeft per maand 0,2 mm slijten. Dat lijkt niet veel, maar dat is over een jaar 2,4 mm. Bij 200°C is dit per jaar al 8,4 mm. Zorgwekkend veel als dat uw ogen moeten beschermen!
  • Over het algemeen mag worden gezegd dat glas bij een pH-waarde boven pH7 sneller wordt aangetast. Glas kan dus slecht tegen logen maar is beter resistent tegen zuren.
  • In grote lijnen adviseren wij bij Ebora in overleg met de fabrikant om kijkglazen die onder extreme omstandigheden worden toegepast elke 6 maanden te vervangen. Onder normale omstandigheden is een glas na twee jaar dienst te hebben gedaan ook aan vervanging toe.
Hoe kunt u de levensduur verlengen?

Uiteraard kunt u weinig veranderen aan het proces en het medium. Hoe kunnen we dan de levensduur van een glas verlengen zodat vervanging minder vaak nodig is?


In veel gevallen kan dit door het toepassen van Mica of glimmer. Voor stoom en corrosieve media adviseren wij altijd een mica schijf om het kijkglas te beschermen!

Mica is een mineraal dat in vulkanisch gesteente voorkomt. Het heeft een extreme hoog temperatuurweerstand en is zeer slijtvast. 
Slechts een heel dun plaatje Mica van een paar tiende millimeter met dezelfde afmetingen als het borosilicaatglas kan de levensduur tot soms wel drie keer verlengen.

Kostentechnisch zeker het overwegen waard!

Voor een doorstroomkijkglas geldt uiteraard hetzelfde!


Ook bij ons Type 620 zoals hiernaast is afgebeeld zal het glas naar verloop van tijd dunner worden en vervangen moeten worden. Door de modulaire opbouw is dit eenvoudig te doen.

 

Onze doorstroom kijkglazen hebben een korte levertijd doordat wij ze zelf samenbouwen. Het zelf samenbouwen heeft vele voordelen zoals het snel kunnen leveren van reserve glazen.


Tip: bestel uw reserveglas bij de aanschaf van het kijkglas


U bespaart order- en transportkosten voor een enkel reserveglas wanneer u deze bestelt bij de aanschaf van het kijkglas. U kunt het glas in de verpakking op het schap leggen totdat u het nodig heeft. Dit voorkomt ook eventuele onvoorziene levertijden en problemen met de planning van het onderhoud.

U kunt de afmetingen van het reserveglas aangeven bij bestelling. Of u geeft eenvoudigweg aan dat u een extra reserveglas wenst bij aanschaf van het bestelde kijkglas.

In het geval van het onderstaande Type 531 kijkglas moeten er uiteraard een veelvoud van twee stuks reserveglazen op het schap liggen om beide gelijktijdig te kunnen vervangen.

Kijkglas Type 596 is een modulair opgebouwd kijkglas. In sommige gevallen kunnen één of meerdere poorten zijn voorzien van een blindflens.

Minstens zo belangrijk!

Bij een kijkglas horen ook afdichtingen. U kunt de juiste voor uw toepassing selecteren. Natuurlijk kunnen ook wij dat doen voor u. Hiervoor hebben wij informatie nodig over het medium, de druk en de temperatuur. Hiermee kunnen wij bepalen welke het beste geschikt is.

 

Er kan een keuze worden gemaakt uit onder andere C4400, NBR, EPDM, FKM, PTFE, enzovoort. Vele zijn standaard leverbaar. Enkele moeten worden besteld.

De afdichting speelt een erg belangrijke rol bij een kijkglas. Deze kan het beste tegelijk met het glas worden vervangen. Voor de kosten hoeft u het tenslotte niet te laten.

Lees meer op onze website: www.kijkglazen.nl

Tags: kijkglas

Neem contact op!

+31(0)26 370 6830

Vraag een account aan!

info@ebora.nl

Neem contact op!

info@ebora.nl

Vraag een account aan!

+31(0)26 370 6830

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen