Inloggen
Offertelijst
Neem contact op +31(0)26 370 6830

Festo, grip op grijpers | Erik's blog

Geplaatst op 6-2-2021 door Frank Schiere

Krijg grip op grijpertechnologie

Van elektronicaproductie tot automobielassemblage, grijpers zijn in veel industrieën een belangrijk onderdeel geworden van materiaalbehandelingsprocessen. Hun recente groei is gekoppeld aan de opkomst van robotica - inclusief de behoefte aan robots om speciale taken op zich te nemen en steeds complexere werkstukken te verwerken. Het resultaat: u heeft nu meer grijpers om uit te kiezen dan ooit.

Dus hoe weet u welke grijper het beste is voor uw toepassing? Laten we enkele van de belangrijkste feiten en kenmerken opsplitsen.

Festo grijpers, grip op grijpertechnologie

Soorten grijpers

Grijpers vallen in verschillende categorieën. Als het gaat om handlingtoepassingen, zijn mechanische grijpers - pneumatisch of elektrisch - de meest voorkomende. Pneumatische grijpers, die 90 procent van de markt uitmaken, zijn doorgaans lichter en kosteneffectiever dan hun elektrische tegenhangers. Ze hebben ook hogere grijpkrachten, kunnen hogere cyclustijden aan en zijn geschikter voor ruwe omgevingen.

Naast mechanische grijpers zijn er nog andere typen:

Zachte en adaptieve grijpers. Deze grijpers kunnen werkstukken van verschillende soorten en maten aan. Omdat ze geen scherpe randen hebben, kunnen ze voedsel, glas en andere delicate voorwerpen aan zonder het oppervlak te beschadigen of te markeren. Een voorbeeld is de Festo DHAS-serie adaptieve grijpers, die verkrijgbaar is in lengtes van 60, 80 en 120 millimeter - waardoor het ideaal is voor pick-and-place-toepassingen in smalle omgevingen, evenals voor toepassingen met kwetsbare of onregelmatig gevormde onderdelen.

Vacuüm grijpers. Deze grijpers, waaronder zuignappen en vacuümgeneratoren, kunnen in kleine ruimtes werken en werkstukken met hoge snelheid hanteren. Omdat generatoren vaak een hoog luchtverbruik met zich meebrengen, moet u op zoek naar eenheden met energiezuinige functies. En als het om zuignappen gaat, houd dan rekening met de aard van uw werkstuk bij het selecteren van het materiaal. Buna-zuignappen zijn bijvoorbeeld ideaal voor olieachtige of gewone werkstukken, terwijl silicium een ??goede gok is voor voedsel, maar ook voor warme of koude voorwerpen.

Magnetische grijpers. Dit type is geschikt voor metalen voorwerpen zoals metalen platen. Hoewel deze grijpers beperkt zijn tot toepassingen met ferrometalen, hebben ze een minimaal luchtverbruik nodig om in werking te treden - wat een energiebesparing tot 90 procent oplevert in vergelijking met zuignapgrijpers.

Houd er ten slotte rekening mee dat voor unieke handlingtoepassingen mogelijk op maat gemaakte grijpapparaten nodig zijn, die kunnen worden gemaakt met standaardcilinders.

Bron: Festo, Get a Handle on Gripper Technology

Tags: Festo Grijper

Neem contact op!

+31(0)26 370 6830

Vraag een account aan!

info@ebora.nl

Neem contact op!

info@ebora.nl

Vraag een account aan!

+31(0)26 370 6830

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen