Inloggen
Offertelijst
Neem contact op +31(0)26 370 6830

Mixen "onmogelijk" ?| Erik's blog

Mixen "onmogelijk" ?| Erik's blog
Geplaatst op 28-1-2021 door Frank Schiere

Goetze Armaturen: Mixen "onmogelijk"

Hoe u uw klanten kunt ondersteunen bij het kiezen van de juiste drukregelaar

Waarom heb je bij het douchen of baden altijd verrassende afwisselend te warm of te koud water?

Ontoereikende drukregeling in drinkwaterinstallaties kan leiden tot verschillende stromingsdrukken, waardoor de mengverhouding van koud / warm water verandert. Drukregelaars kunnen hier voor "gereguleerde" omstandigheden zorgen.

  • Waar moet u op letten bij het vakkundig plannen, plaatsen en monteren van drukregelaars?
  • Welke normen en richtlijnen worden gebruikt?
  • Waarom de juiste maatvoering van de klep zo belangrijk is.

Antwoorden op deze en vele andere vragen zijn te vinden in het SBZ technisch artikel van Arndt Bürschgens (expert drinkwaterhygiëne).

De montagevideo van de Goetze drukregelaar G06F geeft meer inzicht in de drukinstelling en het onderhoud.

Voorkom ongewenste wisselbaden ? Sterk wisselende stromingsdrukken voor de kraanarmaturen en de daarbij behorende temperatuurschommelingen in het mengwater of een te lage afvoervolumestroom leiden tot comfortverlies, dat vooral bij het douchen wordt waargenomen. Drukregelaars kunnen zorgen voor "gereguleerde" omstandigheden. ? Arnd Bürschgens

Verschillende drukcondities ontstaan ??bijvoorbeeld wanneer water tegelijkertijd uit meerdere aftappunten wordt onttrokken. Temperatuurschommelingen kunnen met name groot zijn als er meerdere tappunten op één leiding worden aangesloten, want hoe meer tappunten tegelijk worden geopend, hoe lager de stromingsdruk. Als bijvoorbeeld de centrale drinkwaterboiler in de kelder staat en het bad op de begane grond wordt gevuld terwijl er op zolder gedoucht wordt, kan de waterdruk in de douche dalen. Het resultaat: het douchewater is ineens te warm. Verouderde armaturen kunnen zelfs brandwonden veroorzaken.

Volgens de normatieve eisen van DIN EN 806 in combinatie met DIN 1988-200 moeten drinkwaterinstallaties zo worden gepland dat te hoge stroomsnelheden, lage tapdebieten of stilstaand water worden vermeden en tegelijkertijd de bruikbaarheid op alle tappunten, rekening houdend met de druk, de tapdebieten en de watertemperatuur wordt mogelijk gemaakt. Ook het genereren van geluid moet laag worden gehouden. Om een ??drinkwaterinstallatie comfortabel te kunnen gebruiken, moet deze daarom met een op de installatie afgestemde waterdruk worden gebruikt. Een te hoge waterdruk kan de huisinstallatie beschadigen en is ook de oorzaak van "luide" installaties en oneconomische werking. Het comfort lijdt ook als het systeem wordt belast met constant wisselende bedrijfsdrukken.

Goedgekeurde materialen drukregelaar

Studies gepubliceerd door het Federale Milieuagentschap in 2013 tonen aan dat lood zelfs bij zeer lage innames giftig is. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot verminderde intelligentie en aandachtsvaardigheden bij kinderen.

Er mogen voor de aanleg en het onderhoud van drinkwaterinstallaties alleen materialen worden gebruikt die uitdrukkelijk geschikt zijn voor drinkwater. Ze mogen het water niet nadelig beïnvloeden, de geur of smaak van het water veranderen of stoffen in vermijdbare concentraties in het drinkwater afgeven.

Om bijvoorbeeld het potentiële loodgehalte in drinkwater zo laag mogelijk te houden, dienen componenten van lood in huisinstallaties te worden vervangen als dit economisch en technisch haalbaar is, vooral bij reparatie of renovatie van bestaande installaties. Deze componenten moeten worden vervangen door materialen die voldoen aan de gespecificeerde minimumvereisten voor materialen die in contact komen met water. In het huidige concept van de EU-richtlijn betreffende de kwaliteit van water voor menselijke consumptie staat nog een grenswaarde voor lood in drinkwater van 10 µm / l, maar het hangt samen met de dringende aanbeveling om deze waarde te verhogen naar 5 µm / Ik zal binnen de komende 15 jaar verminderen.

Voor onderhoudswerkzaamheden of bij het vervangen van componenten in een drinkwaterinstallatie is het daarom aan te raden om componenten te gebruiken die zijn gemaakt van materialen die geen lood als legeringscomponent bevatten, bijvoorbeeld loodvrij messing en bronslegeringen of roestvast staal, zoals dit nu is. economisch en technisch zonder problemen mogelijk.

Conclusie

Ontoereikende drukregeling in drinkwaterinstallaties kan vaak leiden tot veranderende stromingsdrukken. Dergelijke drukschommelingen veroorzaken veelvuldige veranderingen in de mengverhoudingen van koud en warm water voor de kraan - het resultaat zijn temperatuurschommelingen die bijzonder gevoelig zijn bij het douchen. Drukregelaars kunnen hier voor "gereguleerde" omstandigheden zorgen.

Vooral in dergelijke gevallen, wanneer de werkelijke piekvolumestromen alleen achteraf kunnen worden geschat, kan het belangrijk zijn om een ??drukregelaar te gebruiken die een grote volumestroom toelaat om vraagpieken op te vangen om te voldoen aan de eisen van DIN EN 806 deel 2. Drukregelaars met een lage regelinertie (kleine hysterese) maken ook een betere beheersing van mengprocessen mogelijk.

Bij reparatie van drinkwaterinstallaties dient erop te worden gelet dat alleen componenten worden gebruikt die zijn gemaakt van materialen die geschikt zijn voor drinkwaterhygiëne.

Neem contact op!

+31(0)26 370 6830

Vraag een account aan!

info@ebora.nl

Neem contact op!

info@ebora.nl

Vraag een account aan!

+31(0)26 370 6830

Winkelmandje

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen